Interviu Toader Adrian Orlin
Astăzi am avut ocazia de a discuta cu antrenorul principal al Centrului de Excelenţă al Federaţiei Române de Fotbal, de la Târgu Mureş.
Din experienţa sa de peste 100 de meciuri în Liga I şi în străinătate ca jucător, completată de peste 10 ani de antrenorat la nivel de Juniori, considerăm că Toader Adrian Orlin are un cuvânt de spus în ceea ce priveşte fotbalul în România.
Ce te-a determinat să începi să joci fotbal și să faci o cariera în direcția aceasta?
Tatal meu a fost cel care de foarte mic copil mi-a pus mingea la picior si a observat ca am talent, dupa care maidanul a devenit locul de antrenament. Ce m-a determinat sa fac o cariera în fotbal a fost faptul ca am avut și am o pasiune foarte mare pentru fotbal.
1. În momentul de față în ce proiect de afli și ce planuri ai?
În acest moment sunt antrenor principal la Centrul de Excelență Tîrgu Mureș și sunt implicat într-un proiect al F.R.F. de a dezvolta din punct de vedere fotbalistic un numar de 28 jucători selecționați din diferite zone ale țării, pe o durată de patru ani. Ca și planuri personale pot să spun că doresc să acumulez cât mai multe cunoștințe, să mă perfecționez și în viitorul apropiat să pot antrena o echipă de seniori din prima ligă și de ce nu, mi-aș dori să am la dispoziție chiar o parte din juniorii pe care-i antrenez acum.
2.Ai observat schimbări de metalitate și atitudine între generațiile de sportivi? Dacă da, care ar fi acelea?
In urmă cu ceva timp, fotbalul era cam singura posibilitate pentru copii de a-și petrece timpul liber și de aici prin zecile de ore petrecute pe maidan cu mingea la picior se nășteau pasiunea, competiția și dorința de a invinge. In momentul când te perfecționai simțeai nevoia de a arata ce stii, să fii mai bun decât cei cu care te jucai zilnic și de aici apărea mentalitatea și atitudinea. Faptul că întreceai adversarul în diferite jocuri cu mingea te facea să ai încredere în tine și te propulsa către o carieră de fotbalist profesionist și asa cum știm, în acele vremuri nivelul fotbalistic în România era foarte ridicat. Odată cu trecerea timpului au apărut mai multe posibilități de a petrece timpul liber și de aici mai puține ore cu mingea la picior, perfecționarea în fotbal se face cu dificultate, pasiunea nu mai este pe măsură și apar tot mai desele invocate în ultima vreme, lipsa unei mentalități și a unei atitudini demne de un sportiv care participă la un spectacol de calitate.
3. Ai lucrat cu un psiholog sportiv până acum? Ce părere ai despre acest lucru ?
Ca și fost jucător de fotbal profesionist am avut ocazia să lucrez cu un psiholog, pe o scurtă durată de timp, însă la acea vreme nu am realizat importanța implicării unui psiholog în fotbal.
În momentul de față lucrez cu un psiholog sportiv și pot spune că această colaborare staff-psiholog-jucători, atâta timp cât este corelată perfect cu activitatea fotbalistică, așa cum este la noi la Centru, este necesară și benefică.
4. În ce fel te-a ajutat până acum munca psihologului de la Centru?
Activitatea psihologului de la Centru este una specifică și implică dezvoltarea unor factori precum motivare, adaptare la cerințele unui centru de excelență, relaționare, depășirea momentelor dificile și multe alte aspecte.
Corelând activitatea mea cu cea a psihologului concretizată prin discuții și analize, a rezultat un real progres al jucătorilor din toate punctele de vedere.
5. Cât de important este mentalul într-un sport/antrenament/competiție?
Mentalul face parte din cei patru factori antrenabili: TEHNIC-TACTIC-FIZIC-MENTAL și are o pondere foarte importantă în rețeta de succes a unui sportiv.
6. Care sunt trăsăturile mentale care trebuie a fi imbunătățite pentru a mări performanța tinerilor cu care lucrezi?
Ca jucătorul să poată atinge performanța propusă, o trăsătură mentală importantă este încrederea și aceasta se capătă prin antrenament. Numărul și calitatea antrenamentelor îmbunătățesc performanța jucătorului. Cu cât frecvența atingerii balonului este mai mare, cu atât jucătorul devine mai stăpân pe minge, capătă încredere și devine din ce în ce mai pregătit să-și depășescă adversarul în competiție.
7. In cariera ta de sportiv, care erau metodele prin care reușeai să faci față presiunii competiționale?
Nu era o metodă, era o stare și un sentiment de încredere și optimism. Faptul că aveam încredere în mine mă făcea să fac față unei presiuni competiționale. Faptul că știam și știu că și atunci când pierd există și un lucru pe care îl aflu și îl câștig, mă facea să fiu optimist și mă făcea mai bun decât eram.
8. Ce sfaturi poți să le dai celor care doresc să înceapă o carieră sportivă?
O carieră sportivă înseamnă pasiune și sacrificii. Dacă nu există pasiune și nu esti pregătit pentru sacrificii, nu vei reuși.
9. Dacă ar fi sa definesti formula succesului pentru tine, care ar fi aceasta?
PREGĂTIRE-ÎNCREDERE-RĂBDARE-PERSEVERENȚĂ-ȘANSĂ
Mulțumesc pentru interviu! Iți doresc succes în continuare!
Interviu realizat de Călina Iușan,
SportPsy1