Hipnoza și misterul ei
Valorificând puterea sugestiei, hipnoza este adesea folosită pentru a ajuta oamenii să se relaxeze, pentru a diminua senzația de durere sau pentru a facilita unele schimbări de comportament dorite.
Hipnoza este o stare mentală extrem de concentrată, conștientizare periferică diminuată și sugestibilitate sporită. Există numeroase tehnici pe care specialiștii le folosesc pentru inducerea unei astfel de stări. Valorificând puterea sugestiei, hipnoza este adesea folosită pentru a ajuta oamenii să se relaxeze, pentru a diminua senzația de durere sau pentru a facilita unele schimbări de comportament dorite.
Terapeuții induc hipnoza (denumită și hipnoterapie sau sugestie hipnotică) cu ajutorul imaginilor mentale și al repetării verbale liniștitoare care aduc pacientul într-o stare asemănătoare cu transa. Odată relaxați, mințile pacienților sunt mai deschise către mesajele terapeutice.
Ce face pe cineva ușor de hipnotizat?
Contrar stereotipurilor, hipnoza funcționează cel mai bine atunci când o persoană este un participant dispus. Unii oameni sunt mai deschiși la sugestiile hipnotice decât alții. Experții numesc această trăsătură „hipnotizabilitate” și recunosc că poate varia foarte mult între indivizi. Chiar și persoanele cu un nivel ridicat de hipnotizabilitate pot necesita mai multe sesiuni de hipnoză pentru a vedea progresul.
Utilizările hipnozei
Contrar credinței populare, oamenii rămân complet treji în timpul hipnozei și își amintesc în general experiențele. Sub îndrumarea unui profesionist, hipnoza poate fi utilizată pentru a ușura durerea, a trata bolile autoimune, a combate fobiile și a rupe obiceiurile proaste, precum fumatul și supraalimentarea. Hipnoza poate ajuta, de asemenea, oamenii să facă față stărilor emoționale negative, precum stresul și anxietatea, precum și durerea, oboseala, insomnia, tulburările de dispoziție și multe altele.
În sport, hipnoza are foarte multe beneficii. Se pot lucra aspecte precum: frici legate de competiție, accentuarea unor trăsături de personalitate, gestionarea gândurilor, îmbunătățirea performanțelor fizice, recuperarea fizică accelerată și multe altele.
Cum vă poate ajuta hipnoza?
Hipnoza a fost utilizată în locul anestezicelor pentru a reduce durerea și anxietatea înainte și după operație. Poate să impulsioneze vindecarea din multe afecțiuni, inclusiv epilepsie, nevralgie, reumatism și afecțiuni ale pielii. Modificările fiziologice și neurologice care apar sub hipnoză sunt similare cu efectul placebo auto-vindecător - un caz al minții asupra materiei.
Poți să te hipnotizezi ?
Autohipnoza este posibilă! Deși unii o pot considera ca înșelăciune sau imorală, este de fapt un mod sigur de a stabili controlul și de a schimba comportamente nedorite sau dăunătoare. Tot ce trebuie este un loc liniștit, atitudine deschisă și practică pentru ca o persoană să învețe tehnicile de care are nevoie pentru a-și planta sugestii hipnotice sănătoase în propria minte.
Articol scris de Paul Străjan, psiholog sportiv SportPsy1