Interviu Horsia Ovidiu
Azi am reuşit să stăm de vorbă cu Horsia Ovidiu, care este căpitanul echipei de la Centrul de Excelență al Federaţiei Române de Fotbal Târgu Mureș.
Ovidiu are 16 ani şi se află în centru din anul 2015. În continuare vă vom prezenta experienţa sa ca sportiv de performanţă şi obiectivele sale pe termen mediu şi lung.
1.Cum este pentru tine viața la Centru comparativ cu cea de la clubul de la care ai venit?
Am colegi minunați, m-am împrietenit cu mai mulți sportivi pe care nu îi cunoșteam, am format aici o familie și ne înțelegem foarte bine atât în teren cât și în afara lui. Aici avem un program strict pe care trebuie să îl respectăm, la club era mult mai lejer.
2. Cum este acest program pentru tine ?
Acest program este foarte bun pentru că ne învață să fim atenți și punctuali.
3. Cum te-ai gândit să începi acest sport ?
De mic, de când eram acasă , ieșeam în fața blocului în fiecare zi și jucam fotbal cu tata, cu prietenii. Într-o zi tata s-a gândit să mă ducă la fotbal. Antrenorului i-a plăcut de mine și mi-a propus să continui să vin la club. Aveam șapte ani. Tata m-a determinat să merg la fotbal, deoarece în tinerețe a jucat și el.
4. Îți mai aduci aminte cum a fost primul antrenament ?
A fost puțin ciudat pentru că nu eram obișnuit cu colegii, nu îi cunoșteam și aveam un staff. Cu timpul m-am obișnuit.
5. Care a fost evoluția ta de când ești la Centru ? Ce rol ai în echipă?
De când sunt aici am evoluat foarte mult, psihic, fizic si tehnic și mă bucur foarte mult pentru asta. Sunt căpitan deoarece am avut rezultate foarte bune la antrenamente și jocuri, iar domnul profesor a decis asta.
6. Care a fost cel mai emoționant moment în sportul pe care îl practici ?
Cel mai emoționant moment a fost când am fost convocat la lotul național prima dată, eram la club și am fost plecat în Austria. A fost o experiență de neuitat.
7. Ce-ți place cel mai mult în fotbal ? Care a fost cel mai stresant moment în cariera ta?
Îmi place că întâlnesc mulți oameni noi, mă împrietenesc foarte repede, fac asta cu pasiune. Cel mai stresant moment a fost când am pierdut meciurile , eram căpitan și trebuia să-i motivez și pe ceilalți și pe mine.
8. Cum reușești să faci față emoțiilor?
Mă gândesc la altceva, vorbesc cu ceilalți care mă ajută dacă greșesc o pasă sau dau pe lângă poartă. Asta mă face să mă simt mai bine. La rândul meu, și eu îi ajut pe ceilalți.
9. Ai lucrat cu un psiholog sportiv până acum ?
Nu. La club nu am avut această șansă. La școală aveam întâlnire cu psihologul școlar, vorbeam despre viața noastră.
10. Ce părere ai despre psihologia sportivă ? Cât de important este mentalul într-un sport, antrenament, competiție ?
Psihologia sportivă este foarte importantă pentru că ne ajută să gândim altfel, să ne concentrăm , să ne motivăm, ne ajută și în teren precum și în afara lui.
11. Ai avut dificultăți pe care le puteai depăși mai ușor cu ajutorul unui psiholog ?
Da. Am avut. Le-am depașit, dar cu ajutorul unui psiholog sigur le depășeam mai repede.
12. Cât de importantă este prezența unui psiholog în cariera unui sportiv ?
Este foarte importanta, deoarece mereu este lângă tine, te susține, te ajută, te motivează înainte de meci și este foarte bine.
13. Care sunt cele trei puncte tari ale tale ? Cine ești când nu te afli în teren ?
Viteza, tehnica și gândirea rapidă în joc. Când nu sunt în teren sunt un lider care comunică cu ceilalți despre program, lot, un fel de al doilea antrenor.
14. Cum reușești să faci față efortului ? Dar presiunii ?
Avem un preparator fizic foarte bun care face antrenamente special cu noi și ne ajută să creștem fizic și să jucăm la fel de bine din minutul unu până în minutul nouăzeci. Fac față presiunii prin controlul emoțiilor și ascultând indicațiile staffului.
15. Care sunt calitățile pe care le-ai dezvoltat cu ajutorul sportului?
Viteza de reacție, gândirea rapidă, lovirea mingii cu capul, pasele scurte, lovirea mingii cu piciorul drept. Am evoluat foarte mult de când sunt aici, la Centru. Înainte de de fiecare meci domnul profesor mă motivează .
16. Ce obiective ai pe termen scurt și pe termen lung ?
Avem două meciuri mâine în care mi-am propus să dau gol și să încurajez echipa, să batem și al doilea meci. Pe termen lung îmi doresc să joc la o echipă din străinătate sau la o echipă din țară din liga întâi.
Mulțumesc pentru interviul acordat ! Iți urăm succes și împliniri în fotbal !
Interviu realizat de Călina Iușan,
SportPsy1