Importanța nutriției în dezvoltarea armonioasă a tinerilor sportivi
Nutriția adecvată este vitală pentru copii și adolescenți, pentru a se putea dezvolta armonios și bineînțeles pentru a putea performa la cel mai înalt nivel.
Tinerii sportivi trebuie să învețe care sunt alimentele de care au nevoie pentru a avea energie, când trebuie sa fie consumate acestea, ce trebuie să mănânce pe parcursul/în timpul activităților fizice și după acestea pentru a intra într-un proces de recuperare complet. O dietă echilibrată este compusă dintr-o combinație de macro-nutrienților (proteine, carbohidrați și grăsimi), micronutrienților (vitamine și minerale) și nu în ultimul rând lichidele, care sunt esențiale dezvoltării copiilor.
Motivele pentru care este important ca tinerii sportivi să învețe să se alimenteze în mod corect sunt:
- Obținerea necesarului de energie;
- Scăderea oboselii;
- Reducerea riscului accidentărilor;
- Prelungirea duratei de a face față efortului;
- Recuperări mai rapide.
Carbohidrați
Carbohidrații sunt cea mai importantă sursă de alimentare pentru sportivi. Un grad de carbohidrați conține aproximativ 4 kilocalorii energetice. Acestea sunt stocate în muschi, ficat și sunt cea mai rapidă resursă gata de utilizare. Carbohidrații ar trebui să se afle într-o proporție de 45-65% în alimentația sportivilor cu vârste între 4-18 ani. Sursele sănătoase de carohidrați sunt : cerealele integrale, fructe, legume, lapte.
Proteine
Proteinele ajută la dezvoltarea și separarea mușchilor,, creșterea părului, unghiilor și a pielii, iar pentru exercitiile cu o durată lungă sunt cele mai importante. Un gram de proteine conține aproximativ 4 kilocalorii energetice. Proteinele ar trebui să se afle în proporție de 10-30% pentru această categorie de vârstă. Surse sănătoase de proteine sunt: carne albă, ouă, fasole, nuci.
Grăsimi
Grăsimile sunt necesare în primul rând pentru a putea absorbi vitaminele A, D, E, K. Grăsimile oferă acea senzație mult dorită de sațietate. Un gram de grăsimi conține aproximativ 9 kilocalorii energetice, dar sunt mai dificil de utilizat. Grăsimile ar trebui incluse în proporție de 25-35% până în 18 ani. Surse sănătoase de grăsimi sunt: peștele, uleiul de măsline, avocado.
Micronutrienți
Din această categorie trebuie să se asigurăm că sportivii primesc necesarul de calciu, vitamina D și fier. Recomandările pentru calciu sunt între 1000-1300 mg/zi, pentru vitamina D 600 iu/zi iar pentru fier între 8-11 mg/zi.
Încercați să învățați sportivii să ia în considerare recomandările nutriționiștilor pentru a se putea dezvolta optim. Nu este necesar un program foarte restrictiv, dar trebuie să fie un program adaptat cât mai bine nevoilor sale și cantității de efort depus. Nutriționistul împreună cu psihologul pot dezvolta un plan individualizat pentru a obține cele mai bune rezultate, iar noi ASTA NE DORIM!
Sport Psy 1