Importanța somnului pentru sănătatea psihică și fizică
Somnul este esențial pentru sănătate și dezvoltare armonioasă. În primul an de viață, copiii petrec mai mult de jumătate din timpul unei zile dormind. În general, adulții au nevoie de 7-9 h de somn pentru a performa și a se simți bine.
Activitatea creierului în timpul somnului
Orele petrecute dormind sunt extrem de importante pentru creierul tău.
Peroada de somn este surprinzător de activă și de fertilă pentru creier. În timpul somnului, creierul sorteză, procesează, stochează și utilizează informația primită în timpul zilei.
Oamenii de știință și filosofii s-au întrebat de-a lungul timpului de ce dorm oamenii și ce efecte are asupra creierului această activitate. Somnul este extrem de important pentru procesul de stocare a informației. De asemenea, somnul are o funcție de restructurare. Lipsa de somn împiedică sau încetinește procese cognitive precum efectuarea de raționamente logice, rezolvarea de probleme și atenția la detalii.
Așadar, în perioada de somn există diferite tipuri de activitate la nivelul creierului, în funcție de stadiul de somn în care se află persoana.
Cercetările efectuate în acest domeniu au demonstrat că în timpul somnului:
- Au loc transformări ale amintirilor de scurtă durată într-unele de lungă durată.
- Creierul elimină din memorie informațiile considerate inutile.
- La nivelul creierului au loc procese complexe de atribuire de sens, precum și alte operații mentale implicate în învățare. De exemplu, a fost demonstrat că somnul întărește memoria relațională, care este un tip de inteligență logică, ceea ce permite persoanei să pună elementele împreună pentru a înlesni procesul de luare a deciziilor.
Somnul joacă un rol important și în învățarea sarcinilor motorii. S-a observat că muzicienii, dansatorii, sportivii în general, după un somn bun, se descurcă mai bine decât o făceau cu o zi înainte, în executarea unor sarcini motorii nou învățate.
În ceea ce privește activitatea creierului pe parcursul unei zile, putem considera orele de veghe ca fiind perioada de colectare a informațiilor, în timp ce perioada de somn este aceea în care creierul sortează și utilizează acele informații. Tocmai de aceea dacă sărim peste orele de somn sau le scurtăm considerabil, reducem puterea de procesare a creierului nostru.
Starea de bine a persoanei este reglată de somn, iar privarea de somn poate conduce la iritabilitate, depresie, anxietate și tulburări în sfera comportamentală.
Importanța somnului pentru sănătatea fizică
În ceea ce privește sănătatea fizică, în timpul somnului, la nivelul corpului nostru au loc mai multe procese:
- La nivel celular au loc procese de reparare și recuperare.
- Deșeurile metabolice sunt înlăturate din creierul și corpul nostru.
În general, orice condiție medicală este agravată de lipsa somnului:
- Un studiu al Universității din Chicago a arătat că lipsa somnului poate împiedica răspunsul celulelor grase la insulină, ceea ce în timp poate conduce la obezitate, diabet și alte afecțiuni metabolice.
- Afecțiunile cardiace sunt agravate de lipsa somnului, în timp ce un somn corect și sănătos conduce la scăderea presiunii sângelui, iar aceasta, pe termen lung, reduce riscul de apariție al bolilor cardiace.
În mod tradițional, perioada de somn era împărțită în patru stadii de activitate. Însă cercetări publicate în 2019 au demonstrat că activitatea cerebrală din timpul somnului este una extrem de variată și dinamică și ar putea fi mai degrabă împărțită în zeci de stadii, fiecare având propria utilitate.
Somnul este o activitate esențială pentru menținerea sănătății psihice și fizice. Acordă-ți timpul necesar de odihnă!
Articol scris de Ramona Popescu, Psiholog Sportiv
SportPsy1