Ce mănâncă sportivii înainte, în timpul și după efort
Corpul sportivilor este asemeni unei mașini, care trebuie alimentată cu carburantul cel mai bun pentru a face față efortului la care este supus.
Carburantul în cazul nostru devine alimentația, iar anumite alimente și combinații de alimente ajută sportivii petru a da un randament mai bun în timpul desfășurării activităților fizice. În articolul de azi vom discuta care sunt acestea în funcție de momentul în care se află sportivul. Cele mai importante elemente nutritive sunt proteinele și carbohidrații, dar trebuie să învățăm să le dozăm eficient.
Înainte cu 3-4 ore înainte de efort
Scopul înainte de efort este acela de a se alimenta, de a avea energie, iar pricipalii nutrienți care oferă energie sunt carbohidrații. Alegeți carbohidrați sănătoși, cum ar fi pastele sau orezul integral, cartofi sau leguminoase (fasole, mazăre, linte). În situațiile în care timpul este limitat, puteți apela la un sandwich cu pâine integrală, sau la un fruct. În această etapă este important să ne asigurăm că mâncarea va fi digerată până la începerea efortului și că nu se va instala senzația de foame. Tot înainte de efort este foarte important ca sportivul să fie hidratat, iar pentru acest lucru recomandăm apa, ceaiuri și sucurile natuale.
În timpul efortului
Principalul scop este de a menține nivelul de glucoză din sânge ridicat, pentru a se putea concentra și de a rămâne hidratați pe toată perioada depunerii de efort. În aceste moment putem utiliza băuturile destinate sportivilor, pentru a se hidrata, iar dacă efortul este mai prelungit decât o oră, putem introduce așa zisele gustări. Pentru fiecare 30 de minute, care depășesc prima oră de efort se recomandă o gustare de 50-100 de calorii. În această categorie pot intra alimente de tipul: iaurturi, fructe sau fructe uscate.
După efort
Nu doar primele două etape joacă un rol important în performanța sportivului, cea de a treia chiar dacă are un rol vital este adesea uitată. În această etapă modul în care sportivii se alimenteaza va influența modul în care ei se refac după efort și modul în care li se va dezvolta musculatura post-efort. Proteinele sunt cele care ajută la refacerea musculară, de accea ar trebui încadrate în masa imediată după efort, dar cum consumul de carbohidrați a fost ridicat, nici aceștia nu trebuie uitați. Ceea ce se schimbă de etapa înainte de efort sunt proporțiile, acaolo axându-ne mai mult pe carbohidrați, iar aici mai mult pe proteine. Surse bune de proteine sunt: ouăle, carne albă (pui sau pește), iaurt, mazăre, tofu.
Dezvoltați o fundație solidă a unei alimentații sănătoase în care să includeți alimente de calitate. Pentru sportivi este foarte important ca mesele să fie planificate din timp și gândite strategic pentru a obține nutrienții necesari efortului, în permanență. Fiecare pas din parcursul sportivului este important și nutriția este într-adevăr unul din pașii care nu trebuie neglijați!
Sport Psy 1