Workshop dezvoltare emoţională – SCRIMĂ
Deşi sărbătorile se apropie cu paşi repezi noi am muncit cu drag şi în ultima săptămână cu cei mai harnici spiriduşi ai moşului.
De câteva luni ne pregătim cu sportivii de la SCRIMĂ de la Clubul Sportiv al Armatei Steaua ( secţia Sabie) pentru a dezvolta abilităţile mentale necesare sportivilor pentru a performa la cel mai înalt nivel. Colaborarea noastră constă în şedinţe individuale, participare la antrenamente, competiţii şi bineînţeles mult iubitele activităţi de grup. De ce facem aceste activităţi de grup? Învăţarea în cadrul grupului este facilitată de experienţele fiecăruia, iar la această vârstă adolescenţii pot învăţa cu uşurinţă de la grupul de co-vârstnici.
Având în vedere că suntem în fazele iniţiale ale colaborării noastre, astăzi workshop-ul a fost axat pe o componentă de psihoeducaţie. Pentru sportivi (şi nu numai) este important ca de la vârste foarte fragede să înţeleagă modul în care funcţionează creierul şi corpul lor. Deşi la acestă vârstă poate părea complicat să abordăm aspecte ale raţionalităţii sau aspecte emoţionale am transpus aceste concepte într-un limbaj mult mai accesibil.
Creierul nostru a fost împărţit metaforic în etajul mentalilor şi etajul emoţionalilor. Am învăţat modul de lucru al celor două etaje şi cu ce se ocupă : rezolvare de probleme, gândire, analiză (etajul mentalilor) şi alertă, apărare, emoţii (etajul emoţionalilor). Am discutat ce se poate întâmpla atunci când unul dintre etaje este perturbat, încercând să identificăm situaţii din viaţa lor sportivă în care au simţit că unul dintre etaje a fost dat peste cap, afectându-le întreaga casă. Fiecare sportiv a propus 2-3 situaţii în care etajul emoţionalilor „a luat-o razna” după care am încercat să găsim soluţii posibile pentru problemele identificate. Pentru a introduce şi componenta de joc, necesară acestei vârste, am folosit jocul Twister (pentru reguli şi mai multe detalii vezi https://en.wikipedia.org/wiki/Twister_(game) . Fiecare sportiv pleca de pe planşa de Twister, atunci când colegii săi găseau cea mai potrivită soluţie pentru problema discutată.
Sportivii au fost foarte implicaţi în rezolvarea problemelor şi au înţeles importanţa colaborării dintre etajul mentalilor şi etajul emoţionalilor pentru a obţine o performanţă cât mai înaltă. Vom continua cu antrenamentele şi pregătirea la nivel individual, după o vacanţă bine meritată!
Vrem să mulţumim părinţilor şi antrenorilor pentru o cooperare eficientă şi vă dorim Sărbători Fericite!