Interviu Călin Cheregi
Antrenorul principal al Centrului de Excelentă Buzău , Călin Cheregi a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor echipei SportPsy1.
Călin este un familist convins și are ca hobby-uri cititul cărților de specialitate( fotbal) și alergatul. A absolvit UNIVERSITATEA ORADEA-FACULTATEA DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT și deține Licență A și A elit în fotbal.Interviul ne arată care sunt mentalitatea și modul de gestionare al unui centru de excelentă, precum și beneficiile prezenței unui psiholog în echipa sa.
Cum ai văzut sportul când ai început și ce te-a făcut să mergi pe acest drum ?
În primul rând, ca fiecare copil ce a îndrăgit sportul sau mișcarea, inevitabil m-am atașat de fenomenul universal fotbal pe care mi-am dorit să-l practic.Într-o zi părinții mei au cedat rugăminților mele de a mă duce la o selecție. Am trecut cu bine selecția și am făcut parte din Centrul de Copii și Juniori al clubului F.C Bihor. Ca orice copil, aveam idealul de a mă perfecționa și ajunge cât mai sus, visam să ajung un fotbalist mare și celebru. De aici a început cariera mea de fotbalist, lucru care s-a și desfășurat în condițiile date de acea vreme.
În ce proiect te afli acum, și ce planuri ai ?
În momentul de față așa după cum bine știi Paul, mă regăsesc în Centrul de Excelentă de la Buzău al Federației Române de Fotbal, unde sunt antrenor principal, colaborând cu un staff complet și 29 de jucători , pe care încercam să îi perfecționam , să îi educăm cât mai bine din toate punctele de vedere.
Ai observat schimbări de atitudine și metalitate între generatile de sportivi? Și dacă da, care ar fi acelea?
Din punctul meu de vedere cred că înainte tinerii erau mult mai focusati pe ceea ce făceau din cauza faptului că nu aveau atâtea posibilități de informare și petrecere a timpului liber. În prezent, tinerii au mai mult acces la informațiile de tot felul , normal că în acest moment variantele lor sunt mult mai diversificate față de cea ce se petrecea înainte.Cred că aceste lucru lasă o amprenta pe latură mentală ce ține de sport în momentul de față.
În prezent există o echipă multi disciplinară formată din antrenor principal, antrenor secund, preparator fizic, psiholog, nutriționist, chiar și analist video.Toți aceștia sunt acum în jurul sportivilor și al echipelor sportive. Aș vrea să te întreb, care este părerea ta legată de acest nou membru, psihologul sportiv?
Sunt convins că rolul psihologului sportiv în staff ul unui antrenor este imperios necesar datorită faptului că în ultima perioadă, din punctul meu de vedere, sportivii sunt tot mai stresați din cauza lipsurilor de care se lovesc în fiecare zi. Sunt convins că mentalul este foate important în sport.Consider că prezența psihologului trebuie să fie un nou început în sport și mai ales în fotbal.
Prezența psihologului este foarte importantă și de mare ajutor datorită faptului că ne ajută să indentificam trăsături de caracter, emoții, etc ale jucătorilor, ne ajută în identificare liderilor.Ne oferă detalii referitoare la cine sunt acești copii, cum sunt ei, ce pot deveni și cum pot deveni.Raportat la discuțiile directe între psiholog și sportivi, consider că sunt de mare folos și îi ajută atât în fotbal cât și în viață.La vârstă această de 15 ani, unde consider că acești tineri jucători sunt ușor de modelat, încercam să ne lăsăm amprenta în dezvoltarea lor și din punct de vedere mental .De aceea cred că implicarea psihologului este benefică în procesul de dezvoltare a sportivilor.
Cât de importantă este pregătirea mentală în sportul de performanță ?
Consider că în complexitatea fotbalului din ziua de azi, când diferența nu se mai face la nivel fizic, tehnic, tactic, latura mentală are un aport considerabil în realizarea obiectivelor.
Care sunt beneficile și schimbările pe care le-ai observat de când există un mental coach în echipa ta? Dar din perspectivă copiilor ?
După cum bine știm unii dintre ei, dar vorbind și în general, au avut o educație puțin mai precară, am avut anumite probleme legate de gestionare, dar implicarea pe latura mentală a psihologului a adus niște rezultate foarte bune . Personal consider că rezultatele sunt mulțumitoare, atât pentru jucători cât și pentru membri staffului . Am simțit că primim în toate situatile solutile optime , soluții bune. Vreau să fac o paranteză la această întrebare, ei vin de acasă cu o construcție destul de greșită a identității fotbalistice , sunt supraevaluati, iar în momentul în care se face o evaluare corectă, au un anumit șoc.
Pot să spun că sunt mult mai încrezători, așteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu psihologul, chiar și cei care au fost reticenți la început s-au deschis și au căpătat un echilibru și o singuranța în momentul în care știu că există psihologul în ajutorul lor. Au fost situații critice sau la limită în care ne-am aflat, iar psihologul nostru a reușit mereu să le managerieze și să le soluționeze.
Care sunt beneficiile și schimbările pe care le-ai observat?
Dispoziția Federației o consider deosebit de utilă atât pentru staff cât și pentru jucători . Odată cu apariția psihologului sportiv în stafful Centrului, au apărut și beneficiile de lucru ce ne vor ajuta în realizarea obiectivelor pe care le aveam.
Din punctul tău de vedere, care este formula succesului ?
Dorința de perfecționare continuă , muncă și seriozitatea. “Succesul nu înseamnă absența eșecurilor. Eșecurile contribuie și ele la realizarea obiectivelor finale”
Care sunt obiective tale în acest proiect, și unde vrei să ajungi?
Îmi doresc ca munca pe care o desfășor să se regăsească în jucătorii cu care lucrez, atât din punct de vedere educațional cât și a calităților sportive. Ca și obiectiv personal, îmi doresc să mă perfecționez, să acumulez cât mai multe informații. Să fiu util pentru activitatea pe care o desfășor.
Călin, îți mulțumesc pentru interviu și-ți doresc mult succes în activitatea pe care o desfășori!
Mulțumesc și eu Paul!
Interviu realizat de Paul Străjan,
SportPsy1